Računalniški centri prihodnosti

Računalniški centri prihodnosti

 

Za zagotavljanje kakovostnega izvajanja IT-storitev in posledično uspešnost podjetja je ključnega pomena neprekinjeno poslovanje. Slednje pa je močno odvisno od jedra sodobne informatizacije – podatkovnih centrov.

Kako te kompleksne sisteme upravljati, kako zagotavljati njihovo zanesljivost in varnost, kako zmanjšati stroške investicij, vodenja in vzdrževanja podatkovnih centrov ter kakšni bodo podatkovni centri prihodnosti, o tem so se v Računalniških novicah pogovarjali z našim vodjem projektov podatkovnih centrov, Brankom Jovanovićem.

 

Intervju si preberite TUKAJ


Konferenca DATA CENTER 2019

Konferenca  DATA CENTER 2019

Ljubljana, 30. maj 2019, Gospodarsko razstavišče

 

Vabimo vas, da se nam pridružite na tradicionalni DATA CENTER konferenci. ADVANT se bo tudi letošnje konference udeležil kot zlati sponzor. Vsebinska podpora dogodka se nam zdi zelo pomembna, saj predstavlja priložnost za strokovno izmenjavo mnenj in izkušenj med načrtovalci, izvajalci in uporabniki podatkovnih centrov. Prepričani smo, da bomo deležni zanimivih predavanj. ADVANT bo v plenarnem delu svoje predavanje posvetil prihodnosti podatkovnih centrov, trendom in premikom, ki so se zgodili v zadnjem letu. Poleg tega bomo v sekcijskem delu skupaj s strokovnjaki iz SCHNEIDER ELECTRIC predstavili novo platformo nadzornih sistemov za podatkovne centre. DATA CENTER konferenca je edinstven dogodek te vrste, ki ga strokovnjaki s tega področja vsekakor ne smemo zamuditi.

Več o sami konferenci si lahko ogledate na linku organizatorja.


ADVANT na konferenci o informacijski varnosti INFOSEK 2018

ADVANT d.o.o. na konferenci o informacijski varnosti INFOSEK 2018

Podjetje ADVANT d.o.o. bo tudi letos del konference INFOSEK 2018 (Nova Gorica, hotel Perla), ki bo potekala v času 28. – 30. 11. 2018.

Konferenca bo letos organizirana že šestnajsto leto zapored. Vabimo vas, da skupaj z nami prisluhnete temam o pomembnosti informacijske varnosti in področju upravljanja tveganj, ter se podružimo na našem razstavnem prostoru.

INFOSEK je največji dogodek v Sloveniji na področju informacijske varnosti. Udeležencem ponuja, da se seznanijo z najnovejšimi trendi in spoznanji, ki jih prinaša informacijska varnost, tako v slovenskem, kot tudi širše, v evropskem prostoru, saj poleg slovenskih predavateljev vsako leto gostimo tudi ugledne tuje strokovnjake.

Vabljeni, da skupaj z nami prisluhnete temam o pomembnosti informacijske varnosti in področju upravljanja tveganj.

Celoten program in vse informacije: www.infosek.net

Ne zamudite in se nam pridružite na INFOSEK 2018, v Novi Gorici!
Z lepimi pozdravi!

Poiščite nas tudi na razstavnem prostoru konference.


Schneider Electric predstavlja Easy UPS 3S

Schneider Electric, vodilno podjetje na področju digitalne transformacije upravljanja z energijo, avtomatizacije in zaščite energije, je danes napovedal prodajo izdelkov Easy UPS 3S v Evropi, na Bližnjem vzhodu ter v Afriki in Latinski Ameriki. Easy UPS 3S je naprava za neprekinjeno napajanje z energijo (UPS) od 10-do-40kVA z močnimi električnimi specifikacijami in kompaktnim dizajnom. Je enostavna za namestitev, preprosta za uporabo in omogoča hitro servisiranje.

Easy UPS 3S predstavlja izjemno kombinacijo dizajna (optimiziranega glede na prostor, ki ga naprava zavzema) in napredne funkcije izdelka, ki je namenjen za zaščito opreme v mnogih okoljih pred poškodbami, ki so posledica izpadov električne energije ali prenapetosti. Ta enota omogoča do 
96-odstotno učinkovitost pri načinu dela z dvojno konverzijo napetosti in do 99-odstotno učinkovitost pri načinu delovanja za prihranek energije ECO, s čimer povečuje standarde te industrijske panoge za UPS naprave od 10-do-40kVA na novo višjo raven.

Ta nova ponudba je na voljo z baterijami ali brez njih in je zasnovana tako, da ustreza različnim poslovnim potrebam. Strankam je na voljo tudi možnost uporabe, da bi se prepričali, da je Easy UPS 3S pravilno in varno konfiguriran za optimalno delo, zanesljivost, varnost in osebni mir.

»Easy UPS 3S rešuje tržne potrebe, ki smo jih prepoznali, in prinaša rešitev, ki omogoča razpoložljivost, zanesljivost, praktičnost in kakovost energije, s čimer je najboljša v svojem razredu in primerna za mala in srednje velika podjetja, podatkovne centre in proizvodne obrate,« je dejal Pedro Robredo, podpredsednik Secure Power Schneider Electric in dodal: »Veseli nas dejstvo, da lahko ta novi trifazni izdelek od 10-do-40kVA ponudimo državam Evrope, Bližnjega vzhoda, Afrike in Latinske Amerike. Zaradi enostavnosti, konkurenčnosti in vsestranskosti je Easy UPS 3S idealen za uporabo v številnih industrijskih panogah in okoljih.«

Ta novi izdelek ima širok razpon vhodne napetost in zanesljivo zaščito pred preobremenitvami, vse pa v kompaktni in lahki obliki, ki ne zavzema mnogo prostora. Konstruiran in testiran je s stres testi  podjetja Schneider Electric – zaradi česar se odlično prilega tudi v prostoru podatkovnih centrov in v manj zahtevnih industrijskih okoljih. Vgradnja je hitra in neposredna. Karakterizira ga vmesnik z intuitivnim ekranom, ki omogoča enostavno konfiguriranje in spremljanje, stranke pa lahko njegovo delovanje spremljajo tudi z daljinskim upravljanjem s pomočjo statusa UPS preko programske opreme ali aplikacije platform EcoStruxure™, nameščenih kjerkoli v oblaku ali preko lokalnega računalnika. Prilagodljivost, vsestranskost in konkurenčnost izdelka Easy UPS 3S, vključno s kratkim rokom dobave ter širok razpon uporabe prispevajo, da se lahko enostavno prilagodi malim in srednjim podjetjem. Globalna organizacija našega servisa z močnimi lokalnimi mrežami serviserjev nudi strankam različne storitve v celotnem življenjskem ciklu izdelka Easy UPS 3S.

Inovativne lastnosti Easy UPS 3S, ki so na voljo uporabnikom, vključujejo:

  • Delovno temperaturo do 40ºC
  • Zaščitni premaz za groba okolja
  • Enostavna zamenjava filtra za prah
  • Olajšan dostop pri servisiranju preko magnetne čelne plošče
  • Možnost notranje in zunanje baterije in baterije »tretje« opcije
  • Enostaven nadzor in upravljanje preko ptrogramske opreme in aplikacije platform EcoStruxureTM, nameščenih v oblaku ali na lokalnem računalnik (opcija pri nakupu Network Card). Za več informacij obiščite www.schneider-electric.com/ecostruxure-it
  • S testom Easy Loop se preverja delovanje UPS, preden ga priklopite na svoje omrežje, brez potrebe po ustvarjanju baze obremenitve

Več o Easy UPS 3S tukaj.


Konferenca DATA CENTER 2018

Konferenca  DATA CENTER 2018

Ljubljana, 6. junij 2018, Gospodarsko razstavišče

Vabimo vas, da se nam pridružite na zdaj že tradicionalni DATA CENTER konferenci, ki se je letos znova udeležujemo kot zlati sponzor. Trendi zadnjih nekaj let vse bolj kažejo na pomembnost zagotavljanja primerne razpoložljivosti infrastrukture podatkovnih centrov, ki prinaša tudi konkurenčne prednosti certificiranim podatkovnim centrom. Več o pomembnosti Tier klasifikacije in certifikacije podatkovnega centra, vam bo s predavanjem z naslovom »Ali je pilot v letalu?«, predstavil sodelavec Boštjan Košir, akreditirani Uptime Institute ATS specialist. Vabimo vas, da mu prisluhnete ali nas obiščete na našem razstavnem prostoru.

Veseli nas, da se bo konference udeležil tudi Eric Maddison iz Uptime Instituta. Lahko boste prisluhnili njegovemu zanimivemu predavanju  z naslovom »Avoiding  Data Center Disasters«.

Več o sami konferenci si lahko ogledate na linku organizatorja.


Advant 20let

20 let nazaj,

na današnji dan se je realizirala ideja o ustanovitvi podjetja ADVANT D. O.O.. Takrat še majhna ekipa desetih zaposlenih, se je v teh letih okrepila v nepremagljiv tim petindvajsetih strokovnjakov in predvsem sodelavcev. Advant pa v tem času ni rasel samo številčno. Tekom let smo si nabrali številne, neprecenljive izkušnje s področij izgradnje podatkovnih centrov, brezžičnih, optičnih in bakrenih LAN omrežij ter avtomatizacije poslovnih objektov.

Izkušenj in zgodb o uspehu pa seveda ne bi bilo, če ne bi bilo vas spoštovani poslovni partnerji. Ob tej priložnosti se vam iskreno zahvaljujemo za izkazano zaupanje.

Skupaj gremo naprej, saj po vseh teh letih naš slogan ostaja nespremenjen:

  • Poslušaj. Razmišljaj. Verjemi. Sanjaj. Drzni si.


Leviton kupil Brand Rex

Pred približno dvema letoma je ameriško podjetje Leviton kupilo podjetje Brand Rex.  Za nakup so se odločili predvsem zaradi odlične kvalitete Brand Rex proizvodov katerih podjetje večino proizvaja v EU, kot tudi odlične vstopne točke podjetja Leviton na EU tržišče. Z združitvijo podjetij imata korist obe podjetji saj je podjetje Leviton z nakupom podjetja Brand Rex zapolnilo vrzel na področju optičnih in bakrenih kablov. Brand Rex ima namreč prav na tem področju veliko znanja, izkušenj in infrastrukture za proizvodnjo bakrenih in optičnih kablov. Podjetje Brand Rex pa je zdaj del koncerna Leviton, ki se lahko pohvali s  110+ letno tradicijo proizvodnje mrežnih komponent.

Največjo korist pa imajo zagotovo kupci proizvodov Brand Rex saj bodo po novem deležni obširnejše ponudbe kvalitetnih  proizvodov in sicer pod novim imenom  Leviton.

Kakšne spremembe lahko kupci pričakujejo v naslednjih mesecih:

S februarjem 2018 se bo logotip  Leviton  uporabljal na vseh novih prospektih materialih,  spletni strani podjetja Brand Rex in  e-mail naslovih. Preko leta 2018 se bo postopoma menjala embalaža izdelkov z novim logotipom  Leviton. Logotip  Brand Rex se bo do konca prehoda menjave ohranil le na tehničnih listinah. Brand Rex proizvodi bodo še naprej uporabljali iste oznake artiklov (part number), kot tudi imena oz. naziv artikla. Edina razlika je, da se artikli Brand Rex odslej prodajajo pod novo znamko – Leviton.


3D načrtovanje omrežja Wi-Fi

V sklopu  23. seminarja radijske komunikacije “SRK 2018″, bo v četrtek 1.2.2018 ob 11:00 uri izvedeno predavanje s strani predavatelja Petra Zalarja. V prispevku bo pojasnjeno kako z visoko zanesljivostjo načrtovati WiFi omrežje v obstoječem in neobstoječem objektu. Predstavitev se bo dotaknila žgoče problematike zavedanja pomena izhodiščnih zahtev za načrtovanje in razporeditev brezžičnih WiFi točk v kompleksnih okoljih. Danes se s samoumevnostjo brezžičnega povezovanja in naraščajočim številom priključenih naprav oži načrtovalska svoboda s pomočjo profesionalnih programskih orodij. Od načrtovalca in uresničevalca se zahteva več. Z jasnimi zahtevami in željami je sodobno brezžično omrežje kos pokritju predvidenih lokacij in številu uporabnikov. V kratkem predavanju bodo predstavljeni problemi in univerzalne rešitve.

Lokacija seminarja

Od 31. januarja do 2. februarja 2018 bo na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani potekal 23. seminar radijske komunikacije “SRK 2018″. Potekal bo na Fakulteti za elektrotehniko, Tržaška 25, Ljubljana. Predavanja se bodo odvijala v predavalnici PR02 v pritličju, razstava pa bo v avli fakultete.


103-ji rojstni dan Hedy Lamarr

Danes bi bil 103-ji Hedy Lamarr-in rojstni dan. Postala je filmska zvezda, kar jo je dolgočasilo, zato se je začela ukvarjati z znanostjo. V drugi vojni je pomagala zavezniškim silam z razvojem tehnologije razširjenega spektra in frekvenčnega preskakovanja. Ti tehnologiji sta osnova za moderne brezžične sisteme. Bila je neverjetna.

Today would have been Hedy Lamarr’s 103rd Birthday. She became a movie star, got bored, then got into science. She helped the Allies during WWII, developing spread spectrum and frequency hopping technology. Her work created the basis of modern Wi-Fi & Bluetooth. She was amazing.

Več si preberite na Wikiju.

Credits to @SizzlerKistler via twitter.


Zasnova brezžičnega omrežja je še kako pomembna ali »Zakaj moj WiFi ne dela?«

Ne le fizične in električne ovire – na delovanje brezžičnega omrežja v podjetjih, doma in v objektih za različne namembnosti še kako vpliva tudi sama brezžična arhitektura. Ne, brezžične naprave, kot so usmerjevalniki, dostopovne točke in podaljševalniki signala, niso vedno krivec za slabše delovanje, razloge gre pogosto iskati v njihovi postavitvi in nastavitvah.

Arhitektura brezžičnega WiFi omrežja je vsekakor zelo pomembna za zagotavljanje kakovostne uporabniške izkušnje. Njen cilj mora biti uspešno sodelovanje naprav, ki zagotavljajo brezžični signal, z napravami uporabnikov/odjemalcev. V okoljih, kjer je prisotnih ogromno različnih odjemalcev z različnimi brezžičnimi napravami, ki oddajajo/sprejemajo brezžične signale, je to zelo velik izziv. Večino težav lahko odpravimo z ustrezno postavitvijo in nastavitvami naprav, še zdaleč pa ne vseh, predvsem tistih, ki so posledica slabega načrtovanja omrežij.

Oglejmo si tipičen scenarij. V konferenčni sobi podjetja nekaj uporabnikov do brezžičnega omrežja dostopa s starejšimi prenosniki, ki podpirajo le brezžični standard 802.11g, večina uporabnikov pa ima novejše prenosnike, tablice in pametne mobilne telefone, ki se v omrežje povezujejo preko standardov 802.11n in 802.11ac. Zakoni fizike nas učijo, da počasnejše naprave potrebujejo relativno več časa za pošiljanje in prejemanje podatkov v primerjavi s hitrejšimi (in novejšimi) napravami. Zato bodo z brezžičnim usmerjevalnikom komunicirale dlje časa. Sorodna analogija velja za naprave, ki so bolj oddaljene od usmerjevalnika ali dostopovne točke – v primerjavi s tistimi, ki so bližje in dosegajo višje hitrosti prenosa.

Pravična razdelitev časa

V želji, da bi v večuporabniških okoljih kar najbolje izkoristili brezžično opremo, velja v nastavitvah le-te vklopiti funkcijo ATF (AirTime Fairness). Ta bo poskrbela za proporcionalno delitev časa znotraj časovne osi oziroma povedano »po domače«, določila, koliko časa dobi posamezna povezana brezžična naprava. Funkcija ATF, ki določa, kdaj pride kdo na vrsto, se med proizvajalci brezžične opreme razlikuje, načeloma pa deluje podobno kot avtomat z listki v čakalnici (naprava dobi informacijo, kdaj bo na vrsti za prenos podatkov). Omenjeno funkcijo velja vklopiti v okoljih, kjer do brezžičnih naprav dostopa večje število uporabnikov, denimo v konferenčnih okoljih, sejnih sobah, hotelskih ložah, sprejemnih pisarnah itd. Tako bo vsaka povezana naprava dobila enak čas za komunikacijo z usmerjevalnikom – hitrejše naprave bodo v dodeljenem času prenesle več podatkov, počasnejše pa manj, skupen rezultat pa bo še vedno boljša uporabniška izkušnja, saj starejše naprave ne bodo »ohromile« uporabniške izkušnje novejšim.»Vsako večje okolje se prej ali slej sooči z izzivom velike gostote uporabnikov brezžičnega signala. V povprečju sodobni brezžični usmerjevalniki srednjega razreda zmorejo zagotavljati izmenjavo podatkov hkrati do 25 aktivnih  odjemalcev, v primeru slabše postavitve in nastavitev pa to število drastično upade. Dodajanje dodatnih kosov opreme ni vedno prava rešitev, saj lahko stanje še poslabša predvsem zaradi omejenega števila neprekrivajočih razpoložljivih prostih kanalov.«.

Ko se »stepejo« brezžični signali

Brezžična omrežja različnih frekvenc poznajo različno število kanalov. Vsak usmerjevalnik bo nudil najboljšo uporabniško izkušnjo na prostem kanalu. Poplava širokopasovnih priključkov je s seboj prinesla tudi veliko brezžičnih signalov, saj je praktično skoraj vsak priključek opremljen z brezžičnim usmerjevalnikom. Kar je lahko velika težava v večstanovanjskih ali večnajemniških poslovnih objektih. Prekrivanje brezžičnih kanalov (ang. co-channel interference; CCI) lahko vodi v »prepir« med napravami in močno okrni delovanje brezžičnega omrežja. Usmerjevalniki se namreč »tepejo« za pozornost med odjemalci signala in tako samo z »bombardiranjem« z informacijami glede prenosov spravijo na kolena. Uporabnik to dojema kot slabšo odzivnost brezžičnega omrežja, ki v skrajnih primerih celo odpove. Strokovnjaki kanalne motnje odpravljajo z nastavitvami usmerjevalnikov, rabo različnih vrst antent, prilagajanjem oddajne moči itd. Slednja je močno nezaželena, saj zelo poslabša razmerje med signalom in šumom-zmanjševanje moči signal zelo približa nivoju šuma, s tem pa se uniči selektivnost med  koristnim in nekoristnim valovanjem.

Načrtovanje brezžičnega WiFi omrežja

Načrtovanja in gradnje arhitekture brezžičnega omrežja se lotimo skupaj z načrti zgradbe. Zanimajo jih debelina in trdota betonskih plošč, vsebnost železa, vrsta sten ipd., skratka vse, kar vpliva na slabljenje signala. Nato pripravijo simulacijo učinkovitega brezžičnega okolja ter jo implementirajo in preverijo dejansko pokritost z brezžičnim signalom.

“Navadno bi  sledile le še fine nastavitve ali manjši popravki na brezžičnih napravah. Vendar v praksi ni tako.

Načrtovanje z orodji proizvajalcev brezžičnih naprav je pomankljivo predvsem s stališča, da predvideva, da so programsko vnešeni materiali po celem svetu enaki. Žal niso, niti ne morejo biti. V Sloveniji so gradbeni standardi zahtevnejši, s strani programske opreme predlagan  »EU- strop«, je polovico manjša ovira za napredovanje elektromagnetnega vala WiFi signala od slovenskega,”.

Velik izziv predstavlja načrtovanje brezžičnih omrežij v primeru še neobstoječih objektov. Standardna uporaba programskih pripomočkov dosega 70% natančnost načrtovanja. “V teh primerih pridejo prav praktične izkušnje, uporaba izmerjenih sten in stropov v skladu z lokalnimi gradbenimi. S podrobnimi simulacijami že dosegamo 90- do 95-odstotno natančnost, kar je bistveno več od tega, če bi omrežje postavljali »po občutku«. V objektih, kjer deluje več deset WiFi brezžičnih  dostopovnih točk, lahko investitor na ta način prihrani več (deset) tisoč evrov na račun nabave, konfiguracije in vzdrževanja opreme,”.