Računalniška omrežja

Računalniško omrežje (angl. computer network) je vrsta telekomunikacijskega omrežja med vozlišči za obdelavo podatkov z namenom izmenjave podatkov. Gre za komunikacijsko mrežje, katerega končne točke so računalniki in periferne naprave, npr. tiskalniki. Medsebojno povezovanje računalnikov se imenuje mreženje (angl. networking). Mogoče je z uporabo različne omrežne strojne opreme.

Izvajamo celovite projekte zunanjega optičnega omrežja, od izgradnje kabelske kanalizacije do zaključnih del. Postavitev optičnega omrežja izvajajo naši certificirani strokovnjaki, kar vam zagotavlja visoko kvaliteto strokovnosti izvedenih del na omrežju.

Opremljeni smo z vrhunsko opremo za zaključevanje instalacij in izvedbo natančnih strokovnih meritev. Vaše postavljeno ožičenje je skladno z najnovejšimi svetovnimi standardi vrhunskih optičnih omrežij.

Na podlagi številnih referenc izvedenih projektov postavitve strukturiranih sistemov ožičenja in s tem pridobljenih bogatih izkušenj hitro uslišimo vse vaše želje in potrebe in vam postavimo vrhunski sodoben “Po meri” sistem (bakrenega ali optičnega) ožičenja po vaših željah, potrebah in zahtevah.

Smo pooblaščeni strokovni izvajalec postavitve univerzalnih (strukturiranih) sistemov ožičenja (bakreno in optično ožičenje) vodilnih svetovnih proizvajalcev Brand-Rex, FibreFab in Commscope Systimax Solutions. V preteklosti so se gradili kabelski sistemi v odvisnosti od proizvajalca in tipa komunikacijskih naprav ali informacijskega protokola. Uporabnikom so omogočali zadovoljivo delovanje informacijskih sistemov (podatkovno omrežje, telekomunikacije, nadzorni sistemi …) na kabelskem sistemu, ki se ga je običajno sproti dograjevalo. Glede na vrsto dogradenj se sčasoma v kabelskem sistemu pojavi množica različnih tipov ožičenja in povezav, kar povzroči nepreglednost, nezdružljivost, zmešnjavo in nerešljive probleme ob prehodu na zahtevnejše komunikacijske tehnologije, ki jih narekuje razvoj informatike in telekomunikacij.

Odgovor na nastale probleme se ponuja v standardizaciji vseh gradnikov, ki sestavljajo informacijsko komunikacijske sisteme. Izgradnjo in testiranje kabelske infrastrukture za posemezen objekt ali skupino združenih objektov (Campus) predpisujejo mednarodni standardi (ISO 11801, EIA/TIA 568, EN 50173, IEEE 802.3, ATM Forum …), ki postavljajo zahteve za sodoben komunikacijski sistem:

 • Kabelski sistem, neodvisen od uporabljene aplikacije.
 • Skladnost vseh gradnikov kabelskega sistema.
 • Možnost načrtovanja sistema preden so znane posebne zahteve uporabnika.
 • Enostavne in ekonomične spremembe namembnosti sistema in prilagoditev sistema posebnim zahtevam uporabnika.
 • Razvoj prihodnjih aplikacij, zasnovan na podpori sodobnim aplikacijam.

Na nivoju pasivne opreme standard predpisuje kabelsko infrastrukturo v obliki strukturiranega univerzalnega kabelskega sistema. Topologija strukturiranega kabelskega sistema se izvaja v obliki zvezde in nudi uporabniku visoko prilagodljivost in uporabnost za različne aplikacije (podatkovni prenosi, telekomunikacije, nadzorni sistemi, video in drugo).

V strukturirani univerzalni kabelski sistem se v točno določenem zaporedju vključujejo naslednji kabelski podsistemi:

 • KABELSKI PODSISTEM HRBTENIČNIH POVEZAV MED STAVBAMI (Campus Backbone Cabling System)
 • KABELSKI PODSISTEM HRBTENIČNIH POVEZAV V STAVBI (Building Backbone Cabling System)
 • HORIZONTALNI KABELSKI PODSISTEM (Horizontal Cabling System)

Kabelski podsistem hrbteničnih povezav med stavbami praviloma poteka od centralnega vozlišča skupine objektov do glavnih komunikacijskih vozlišč posameznih objektov. Za povezave med vozlišči se uporabljajo ustrezno oplaščeni optični kabli in večparni telekomunikacijski kabli za zunanje polaganje.

Kabelski podsistem hrbteničnih povezav v stavbi povezuje komunikacijska vozlišča posameznih nadstropij z glavnim komunikacijskim vozliščem objekta. Povezave med delilniki se praviloma izvajajo z optičnimi kabli in bakrenimi kabli s sukanimi paricami (Cat6EA, Cat6E in Cat5E) ter večparnimi telekomunikacijskimi kabli. Priporoča se uporaba kablov z oplaščenjem iz nizko dimnih materialov brez halogenov.

Horizontalni kabelski podsistem povezuje vtičnice na delovnem mestu z delilniki v komunikacijskem vozlišču. Uporabljajo se bakreni kabli s sukanimi paricami, ki so zaključeni na delilnike in vtičnice ter tvorijo komunikacijsko omrežje oz. ožičenje. Komunikacijsko vozlišče nadstropja predstavlja dostopni nivo informacijskega omrežja, na katerem uporabniki vstopajo v omrežje. V primeru zahtev po višjih hitrostih podatkovnega prenosa se uporabljajo bakreni kabli višje kategorije (Cat7, Cat6EA) ali optični kabli.

Še več si oglejte na straneh infrastrukturnega ožičenja.

V želji zagotavljanja hitrega, zanesljivega in varnega dostopa do omrežnih virov Vam ponujamo opremo svetovno priznanega proizvajalca omrežne opreme Lancom systems GmbH. Njihov portfolio nudi opremo široke namembnosti. Omislite si lahko od centralnega ISP dimenzioniranega koncentratorja, do preprostega ethernet stikala brez ventilatorja, ki lahko počiva na vaši mizi.

Izbira je Vaša, za več informacij smo Vam z veseljem na voljo.

Če Vas zanima aktivna omrežna oprema, si oglejte na strani IT Oprema. V primeru da iščete rešitev za vaše okolje pa se oglasite na straneh IT rešitev.


Smo ekskluzivni dobavitelj in integrator vrhunske opreme za poslovna brezžična in žična omrežja največjega nemškega proizvajalca LANCOM Systems. Kot največji integrator njihovih brezžičnih dostopnih točk (preko 3000) v slovenskih izobraževalnih ustanovah v sklopu mednarodnega izobraževalnega omrežja EDUROAM in številne reference zadovoljnih poslovnih partnerjev ter bogate izkušnje pri izvedbi najrazličnejših brezžičnih omrežij so garancija za vaše zadovoljstvo.

Na voljo so Vam izjemne tehnološke rešitve in uporaba vrhunskih varnih notranjih in zunanjih brezžičnih omrežij, prilagojenih za vaše področje poslovanja in potreb.

Pri omrežni postavitvi vašega žičnega ali brezžičnega omrežja je cilj zagotavitev njegove visoke stopnje varnosti, zanesljivosti delovanja in razpoložljivosti omrežnih servisov.

Če želite in potrebujete sodobno, energijsko/stroškovno varčno, učinkovito in varno žično ali brezžično poslovno omrežje, ker ne želite in si ne morete privoščiti nepotrebnega trošenja vašega časa in živcev z nezanesljivo omrežno opremo in omrežjem potem ste na pravi spletni strani.

Če Vas zanima aktivna omrežna oprema, si oglejte na strani IT Oprema. V primeru da iščete rešitev za vaše okolje pa se oglasite na straneh IT rešitev.VEČ IZ PONUDBE#Računalniška omrežja

Ponudba zajema:

 • Načrtovanje
 • Prodaja
 • Podpora

Imate vprašanje? Pišite nam.

Advant d.o.o.

Ljubljana, Cesta na Brdo 119A

Telefon: +386 1 470 00 00
Fax: +386 1 470 00 10
E-pošta: info@advant.si
E-pošta: prodaja@advant.si

Želite prejemati novice?

Strinjam se s prejemanjem obvestil *
Smo Vas že omrežili?

AKTUALNE NOVICE: #Računalniška omrežja