Energijska učinkovitost

Visoka energijska učinkovitost stavb predstavlja precejšen izziv, ki se ga je potrebno lotiti celostno. Poraba energije v tipični poslovni stavbi predstavlja precej visok delež tekočih stroškov. Vedno višje cene energentov neposredno vplivajo na povečevanje tekočih stroškov. Vedno več načrtovalcev, investitorjev in lastnikov objektov se tega dobro zaveda in so pripravljeni vložiti svoj čas in sredstva v zasnovo sistemov inteligentnih zgradb (angl. Building Management Systems, krajše: BMS), ki v sinergiji z energijsko varčno gradnjo dodatno pripomorejo k boljšemu nadzoru delovanja sistemov in znižanju energijskih stroškov.

Poglejmo si primer, ko podjetje, ki upravlja poslovno zgradbo s površino 46.452 m2, sprejme strateško odločitev, da bo stroške za energijo zmanjšalo za 25%. Ker letni stroški za energijo za pisarniške zgradbe znašajo približno 13,45 EUR na kvadratni meter, pričakujemo prihranek v višini 3,75 € na kvadratni meter oziroma skupaj 173.000 EUR letno. Poraba energije predstavlja za lastnike in najemnike zgradb dinamičen proces, ki ponuja priložnosti za zmanjšanje stroškov.

Rešitve za upravljanje energije Schneider Electric™ omogočajo uresničitev zniževanja obratovalnih stroškov na več načinov:

BMS sistemi zbirajo in poročajo podrobne informacije o moči in porabljeni električni energiji, energiji ogrevanja in hlajenja. Programska oprema in krmilni sistemi upravljajo z napravami in ključnimi sistemi ogrevanja, hlajenja in razsvetljave glede na nastavljene parametre, urnike in  prisotnost oseb v prostoru. Na ta način zagotavlja energijsko varčnost in zelo visoko stopnjo ugodja skozi vse leto. Programska oprema sledi dogajanju in lahko opozori upravljalce in vzdrževalce na morebitne težave, še preden se zgodijo.

Tipične napake vključujejo nenatančne števce in obračunavanje z napačno tarifo. V primeru prenizkega obračuna, večina pogodb za dobavo energije omogoča distributerju, da neplačane stroške terja več mesecev ali let po nastanku napake. V primeru previsokega obračuna stroškov pozneje morda ne bo mogoče povrniti stroškov, če je v prostorih nov najemnik.

Programska oprema izračuna točen račun za energijo, pri čemer upošteva tarifne sisteme ponudnika, nato pa primerja vsako obračunsko obdobje z računom ponudnika, da odkrije morebitna odstopanja. Sistem prav tako ugotovi, ali dobavljena energija izpolnjuje tehnične zahteve.
Kako lahko dosežete prihranke energije do 30 % na ravni celotnega poslovnega sistema?


VEČ IZ PONUDBE: #Avtomatizacija zgradb


Ponudba zajema:

  • Načrtovanje
  • Prodaja
  • Podpora

Imate vprašanje? Pišite nam.

Advant d.o.o.

Ljubljana, Cesta na Brdo 119A

Telefon: +386 1 470 00 00
Fax: +386 1 470 00 10
E-pošta: info@advant.si
E-pošta: prodaja@advant.si

Želite prejemati novice?

Strinjam se s prejemanjem obvestil *
Naj hiša misli namesto Vas

AKTUALNE NOVICE: #Avtomatizacija zgradb