Hlajenje podatkovnih centrov

Eden najbolj kompleksnih in zahtevnih sistemov infrastrukture podatkovnih centrov je hlajenje. Sistem hlajenja je ob IKT opremi tudi največji porabnik energije in tako odločilno vpliva na PUE faktor. Izbor ustrezne rešitve se v veliki meri zakomplicira tudi ob dejstvu, da mora biti življenjska doba podatkovnega centra vsaj 15 let, v tem času se pa zamenja 3-4 generacije strežniške in druge IKT opreme.

V podjetju ADVANT d.o.o. združujemo strokovnjake z obeh področij, kako IT, tako tudi s področja klimatizacije. Dolgoletne izkušnje nam omogočajo, da svojim strankam zagotavljamo visoko stopnjo razpoložljivosti sistema hlajenja, nizko porabo energije in s tem optimalni TCO. Slednjega še dodatno izboljšamo z izvedbo t.i. zaprtih con

Za strokovne odločitve je potrebno poznavanje sodobne IKT opreme in tudi trendov za prihodnja leta. Več kot 99% porabljene električne energije s strani računalniške opreme se spremeni v odpadno toploto. Strežniki so različni in glede na tip potrebujejo za hlajenje različno količino zraka na kW svoje moči. To je bistven podatek pri dimenzioniranju sistema hlajenja – zagotoviti zadostno količino primerno ohlajenega zraka.

S tem v zvezi je pri načrtovanju nujna izvedba računalniške simulacije. Ta mora dokazati, da predvideni sistem hlajenja zagotavlja zadostno količino zraka vsem rack omaram, glede na opremo, ki se v njih nahaja, oz. glede na zahetvani pretok zraka vsake rack omare.

V preteklih letih je bilo veliko podatkovnih centrov po svetu predimenzioniranih. Pričakovanja analitikov so bila, da bo zgoščenost opreme dosegla 25-40kW na rack omaro. Za izjemo znanstveno-raziskovalnega okolja se to v večini poslovnih okoljij ni uresničilo. Tipične obremenitve so med 5 in 11kW na rack omaro. Kljub temu je tako kot pri drugi sistemih infrastrukture podatkovnih centrov, tudi v primeru hlajenja, potrebno predvideti modularno zasnovo, ki se bo skozi leta znala prilagajati prihajajočim spremembam IKT opreme. Najbolj pogosto uporabljeni tehnologiji hlajenja v podatkovnih centrih sta InRow hlajenje in klimatske omare z vpihom v dvignjen pod

Podrobneje se lahko z našimi rešitvami za hlajenje podatkovnih centrov seznanite tukaj.

Podjetje ADVANT d.o.o. je edini uradni zastopnik in pooblaščeni servisni center za hladilne sisteme UNIFLAIR, ki so od leta 2010 del celovite ponudbe infrastrukture podatkovnih centrov proizvajalca Schneider Electric.

Tako svojim strankam nudimo:

  • svetovanje pri načrtovanju in optimizaciji novih in že vgrajenih sistemov
  • tehnično pomoč
  • vzdrževanje in servisiranje naprav Uniflair
  • originalne rezervne dele za vse naprave Uniflair

Podjetje ADVANT d.o.o. je že od leta 1998 partner vodilnega svetovnega proizvajalca opreme za podatkovne centre Schneider Electric. Ponašamo se z najvišjim možnim statusom ELITE DATA CENTER PARTNER, kar je pogojeno z nenehnim strokovnim izpopolnjevanjem naših inženirjev. S korporacijo Schneider Electric sodelujemo na področju celotne infrastrukture podatkovnih centrov (varne sobe, napajalni sistemi, UPS, hladilni sistemi, rack omare, dvignjen pod, nadzorni sistemi, …).
Več informacij o hladilnih sistemih Uniflair lahko preberete tukaj.


VEČ IZ PONUDBE: #Podatkovni centri


Ponudba zajema:

  • Načrtovanje
  • Prodaja
  • Podpora

Imate vprašanje? Pišite nam.

Advant d.o.o.

Ljubljana, Cesta na Brdo 119A

Telefon: +386 1 470 00 00
Fax: +386 1 470 00 10
E-pošta: info@advant.si
E-pošta: prodaja@advant.si

Želite prejemati novice?

Strinjam se s prejemanjem obvestil *
Optimizirajte si delovanje podatkovnega centera

AKTUALNE NOVICE: #Podatkovni centri